20 Aralık 2015 Pazar

GRAFEN

1)Grafen, karbon atomunun bal peteği örgülü yapılarından bir tanesine verilen isimdir.



2)Karbon atomlarının iki boyutlu altıgen bir yapıda dizilmiş bu formu, doğada iki boyutlu tek malzeme örneğini oluşturmasının yanı sıra, grafene olağanüstü özelliklerini de kazandırıyor. Elektronlar bu tek atom kalınlığındaki karbon tabakası içerisinde sanki hiç kütleleri yokmuşçasına hızlı hareket ediyor, kaplarına sığamıyorlar.


3) 2004 yılında şaşırtıcı bir şekilde bilimadamları iki boyutlu grafen kristallerini ayırmayı başardılar. Andre Geim, Kostya Novoselov ve proje arkadaşları sıradan bir yapışkan selobantı grafit üzerine tekrar tekrar yapıştırıp kaldırarak tekil grafen katmanını ayırmayı başardılar ve izole ettikleri grafen katmanını basit bir optik mikroskop ile gözlemlediler ve 2010 Nobel Fizik Ödülü, "iki-boyutlu grafen malzemesine ilişkin çığır açan deneyleri için"Andre Geim ve Konstantin Novoselov'a verilmiştir.

4)Grafen yaygın olarak şu yöntemler ile elde edilmekte:
  1. Katman Ayırma Yöntemi (Eksfoliasyon Yontemi)
  2. Epitaksiyel Büyütme
  3. Silisyum-Karbon Yöntemi
  4. Kimyasal Ayrıştırma Yöntemi

5) Grafenin elektrik özellikleri bu sıra dışı malzemenin tek olağanüstü özelliği değil. Bilinen en ince malzeme olmasına rağmen, bir A4 kağıdının 1 milyon kat ince halinden bahsediyoruz, aynı zamanda en güçlü malzeme. Örneğin, çelikten 300 kat daha güçlü. Isıyı en iyi ilettiği düşünülen diğer bir karbon allotropu olan elmas, grafenin keşfi ile tahtından inmiş durumda. Grafen şu anda bilinen en iyi ısı iletkeni. Atomları çok sıkı bir şekilde dizilmiş olan grafen içerisinden en küçük atom (helyum atomu) dahi geçemiyor. Buna rağmen grafen kolayca esneyebiliyor ve değişik formlardaki bir çok malzemenin yüzeyine kolayca kaplanabiliyor.



6) Elektronların içerisinde kolayca hareket edebiliyor olması grafeni entegre devreler için ciddi bir alternatif malzeme haline getiriyor.   IBM araştırmacıları 2011 yılında ilk grafen içeren transistörü üretmeyi başardılar. Grafenin kullanımı ile süper hızlı bilgisayarlar üretmek mümkün olabilecek.





KAYNAKLAR
http://www.acikbilim.com/2012/12/dosyalar/mucize-malzeme-grafen.html
https://tr.wikipedia.org/wiki/Grafen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder