5 Kasım 2015 Perşembe

Arduino'da Analog Sinyal Üretme

1)Analog Sinyal:Analog Sinyallere kısaca sürekli sinyaller denir. Yani sinyal zaman ya da uzay gibi sürekli bir değişkenin fonksiyonudur ve genellikle sürekli bir aralıkta değerler alır. Mühendislikte karşılaşılan birçok sinyal analogtur.

2)Arduino üzerinden 0 ile 5 volt arasında çıkış gerilimi verebilmek için analog sinyal üretmeliyiz. Bu sinyali Arduino'nun tüm pinleri üretememektedir. Bu sinyalin üretimi için seçilecek pinlerin PWM çıkışa sahip olması gerekir. Üretilen analog sinyalin genliğiyle motor hız kontrolü, LED parlaklığının ayarlanması gibi uygulamalar yapılmaktadır.

3)Analog sinyalin üretilmesi için, analogWrite(); fonksiyonu kullanılır. Bu fonksiyon iki giriş değişkenine ihtiyaç duymaktadır. Bu değişkenlerden ilki analog çıkışın yapılacağı pini belirler. İkinci değişken ise çıkış geriliminin belirleyecek PWM sinyalinin görev zamanıdır. Buraya 0 ile 255 arasındaki değerler yazılır. Fonksiyona 0 değeri yollandığında bu pinden 0 volt, 255 değeri yollandığında 5 volt düzeyinde çıkış gerilimi alınır.

analogWrite(3,255);   >>3. pinden 5V okunur.
analogWrite(3,0);       >>3. pinden 0V okunur.
analogWrite(3,127);   >>3. pinden 2.5V okunur.

4)Örnek kodlar

/* LED pini olarak belirlendi */
const int LED1= 6;
void setup() { /* LED pini çıkış olarak ayarlandı */ pinMode(LED1,OUTPUT); } void loop() { /* LED1 parlaklığı 5V olarak ayarlandı*/ analogWrite(LED1,255); /* LED1 parlaklığı azaltıldı */
delay(1000);  
analogWrite(LED1,127);
delay(1000);  
analogWrite(LED1,0);
delay(1000); }

5)DEVRE ŞEMASI

                          
        
                                 


                                                                    ŞEKİL 1-) Devre Şeması

6)Burda amaç arduinodan analog sinyal üretmenin nasıl olduğunu ve nerelerde kullanılabildiğini anlatabilmek.
BAŞARILAR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder